Dator > hårdvara RAID server vs mjukvaru-RAID server

  • hårdvara RAID server vs mjukvaru-RAID server


  • RAID (Redundant Array av billig disk) är ett system som använder flera hårddiskar för att förbättra hastighet, datasäkerhet eller båda. Två typer av RAID-system kan användas. Programvaru-RAID använder hårddiskar anslutna till moderkortet eller add-on kort och förlitar sig på mjukvara för att hantera arrayen. Hårdvara RAID använder ett särskilt kort med egen processor och RAM att göra samma sak

    RAID Typer

    Programvara och hårdvara RAID både stödja de viktigaste RAID-typ 0, 1, 5, 10 och 50. RAID 0 eller strippa är konstruerad för snabbhet, strippa data mellan två av flera enheter, vilket gör att systemet att kombinera bandbredd båda enheterna. Om en hårddisk går sönder är all data förlorad. RAID 1 använder två enheter, en bibehålls som en spegel till den andra. Om en hårddisk går sönder är data fortfarande tillgängliga på den andra. RAID 5 använder paritetsinformation. Paritet är en uppsättning uppgifter som används för att kunna återuppbygga data om en hårddisk går sönder. RAID 5 använder ett minimum av tre enheter, men att hålla motsvarande en enhet för paritetsinformation. Om en hårddisk går sönder uppgifterna kan byggas med hjälp av denna information. RAID 10 och 50 använder två RAID 1 eller RAID 5 array i en RAID 0-konfigurationer för att lägga till hastigheten till data säkerhet.

    Läs-/skrivhastighet

    hårdvara RAID-system kommer att vara snabbare än en programvaru-RAID-system i genomsnitt. Hur stor denna skillnad är beror på vilken typ av RAID används och vilken funktion utförs. För att läsa data, kommer skillnaden att vara minimal. För att skriva data, kommer skillnaden att vara viktigare som systemet behöver för att beräkna paritetsinformation i RAID 5, dela data mellan två skivor i RAID 0 eller skriva samma data på två skivor i RAID 1. Vid ombyggnad en matris efter ett hårddiskfel, RAID återuppbyggnaden hastigheten på en maskin system är betydligt snabbare än en programvaru-RAID, som RAID-kortet har en egen specialiserad processor som hanterar ombyggnaden i stället för att förlita sig på den centrala processorn.

    Tillförlitlighet

    Data tillförlitlighet när systemet fungerar som det ska vara lika mellan mjukvara och hårdvara RAID. Men i högre prisklasserna system kan RAID innehålla ett litet batteri som gör att data och paritet information som skall skrivas till skivor även om datorn kraschar. I programvaran är RAID funktion inte är tillgängliga och en krasch kan producera lika fel och möjligen, dataförlust.

    Kostnad

    Hårdvara RAID, beroende på nivå av finess kosta mellan $ 250 och flera tusen dollar. Programvaru-RAID är antingen ingår i operativsystemet (MD under Linux till exempel) eller med programvara som levereras med en låg slut SATA-kortet kostar $ 15 to $ 50 (priserna från den 2010).

    System Impact

    Effekterna av en hårdvaru-RAID på systemet är praktiskt taget noll. RAID-kortet har en egen processor och minne som hanterar data som skickas från och till operativsystemet. Programvaru-RAID är beroende av huvudprocessorn och programvaran gränssnitt för att hantera samma funktioner. Medan overhead av en programvara RAID-system för en RAID 0 eller 1 är låg, kommer belastningen på systemet vara icke-försumbar för en RAID 5-system, även om högre end dator med flera processorer blir mindre påverkas än låg slut datorer.


Previous:hur man dödar webbläsare nedladdningar med javascript Next:användning av komponenter hårdvara





Relaterade artiklar


  • hur man gör en Pirc bot
  • hur de kan förmedla en rad i Visual Basic
  • hur du anger kodning för XML
  • hur man läser csv -filer i perl
  • vad gör variabler betyder ?
  • diy hårddiskåterställning
  • hur man skriver manus programmering
  • hur du lägger till en vagnretur till en textfil med php
  • hur zip -filer med hjälp av perl
  • hur man använder Visual C + + debugger