Dator > vad är en Intel chipset?

 • vad är en Intel chipset?


 • En Intel chipset är en dator komponent inrymt på moderkort kompatibla med Intel-processorer varumärke. Chipset består av två chips, nordbryggan och sydbryggan, som styr kommunikationen mellan processor, minne, kringutrustning och andra komponenter som fästs på moderkortet. Enligt Ron White, författare till "hur datorer fungerar," chipset är näst processorn att bestämma prestandan och funktionerna i ett PC (se referens 1)

  Northbridge Funktion

  nordbryggan, som ibland kallas grafik och AGP Memory Controller (GMCH) på vissa Intel-maskiner arbetar med grafikkortet att avlasta processorn en del av bördan av hög efterfrågan transaktioner i samband med videoredigering och spelmjukvara. Där finns också länkar processorn till Random Access Memory (RAM) som installeras i moderkortet, vilket ger processorn med data som behövs för att utföra de anvisningar som behövs av något program som används. Nordbryggan synkroniserar driften av samtliga ovannämnda enheter genom att styra de viktigaste vägen mellan dem, "front side bus". (Se referens 2)

  sydbrygga Funktion

  Till skillnad från nordbryggan, sydbryggan, eller i vissa fall, /I O Controller Hub (ICH), inte är direkt ansluten till processorn. Det samordnar långsammare maskinvaruenheter, som gör det möjligt hårddisk, mus, tangentbord, till USB och FireWire-enheter kommunicera med nordbryggan som krävs av programvara krav. Sydbryggan kontrollerar även fläktar, temperaturgivare och BIOS. Den största skillnaden mellan en traditionell sydbryggan och ICH som används i vissa Intel chipsets är att ICH styr PCI-bussen, en väg som används för att kommunicera med maskinvaruenheter (som kontrolleras av nordbryggan i andra konfigurationer). Dessutom är bussen används för att överföra data till och från ICH dubbelt så snabbt som en konventionell sydbrygga. (Se referens 2)

  Överväganden

  chipset är den mest begränsande faktorn i en dators uppgradering potential. Den bestämmer vilka modeller och hastigheter på CPU och typ och mängd RAM-minne som kan installeras. Det förutsätter alltså även användarens möjligheter när det gäller grafikkort, ljudkort och antalet USB-portar. Nedre Intel moderkort innehåller ofta ett integrerat grafikkort som inte kan ändras. Högre slutet moderkort innehåller grafik kortplatser och chipset för att arbeta med olika kort.

  Data Protection

  För dem som använder mer än en hårddisk, en del av Intels Express chipset inkluderar en "Matrix Storage Technology" som lagrar kopior av data på flera enheter. Således kan en enhet misslyckas utan dataförlust. (Se referens 3)

  High Definition Audio

  I mitten av 2010, de senaste Intel Express chipset använda en High Definition-ljud-gränssnitt för avkodning och kodning digitala och analoga ljudsignaler. Gränssnittet kan hantera upp till åtta ljudkanaler, vilket resulterar i högre kvalitet surroundljud med flera kanaler. Intels HD Audio ger också en dator att spela två eller flera olika ljudströmmar på olika platser samtidigt. (Se referens 4)

  Säkerhet

  Vissa Express chipset tillåta användare att aktivera och avaktivera enskilda USB-portar och SATA-hårddisk ports. This funktionen förhindrar missbruk av USB-portar och obehörig tillägg eller borttagning av data till eller från hårddiskar. (Se referens 5)


Previous:hur man ansluter en CanoScan fb620p skannern till en dator Next:Hur konvertera en MAC-adress bok

Relaterade artiklar


 • hur man skriver ut ett digitalt foto på duk med Epson-skrivare
 • hur man installerar Windows XP på en XPS M1530
 • gateway E4000 PC system information
 • Canon PIXMA MP800: Felsökningsguide
 • hur du justerar fixeringstemperatur på en HP LaserJet 1600
 • hur man kan återställa en diskett
 • hur man fixar en DVD-ROM fack som gled ut ur en dator
 • hur man ansluter en mikrofon-förförstärkare mixer & equalizer till en Yaesu FT-1000D
 • Hur konvertera FAT 32 till en ntsf extern hårddisk
 • hur man ansluter en trådlös Microsoft-mus