Dator > Hur du skyddar din dator från skadlig programvara och cyberattacker

 • Hur du skyddar din dator från skadlig programvara och cyberattacker
 • Att bli utsatt för cyberattacker kan vara vanligare än du tror. Ofta är hackare intresserade av alla typer av information som de kan komma åt och det spelar ingen roll om du tror att “jag har ju ingenting av värde, varför skulle någon vilja attackera mig?” Även om du inte är känd eller rik så kan hackare vara intresserade av att komma över din information ändå. De kanske planterar en trojan på din dator för att komma åt viktig bankinformation och länsar dina konton eller stjäl din identitet och tecknar lån eller abonnemang. Även om du inte är känd eller rik kan en attack snabbt få förödande konsekvenser om du blir utsatt. Därför är det viktigt att skydda sig själv på nätet. Här kommer några saker som du kan göra för att vara skyddad på nätet.


  Använd ett virusskydd/antivirusprogram


  Ett antivirusprogram är ett måste för att undvika att få skadlig programvara på din enhet. Ett virusskydd är ett säkerhetsprogram som söker igenom din dator och tar bort skadlig programvara. Det består oftast av flera lager och kan både söka igenom din dator, webbläsare och nedladdade filer – allt för att upptäcka och ta bort viruset innan det hinner nå och infektera din dator.


  Ha flerfaktorsautentisering på alla dina konton


  De flesta av oss har hela vårt liv på internet och det inkluderar även alla olika konton som vi har på olika webbplatser. Som kontot till streamingtjänsten eller till betalningslösningen. Även om kontot som du har pengar på är lite viktigare än de andra så är det ändå viktigt att alla konton använder flerfaktorsautentisering och är svåra att komma in på, då hackare som knäcker koden till ett konto har större chans att komma åt resten av dina konton – särskilt om du har liknande eller samma lösenord för flera konton.


  För att hålla hackare borta är flerfaktorsautentisering därför livsviktigt. Med flerfaktorsautentisering krävs det två eller flera faktorer för att komma in på ditt konto, vilket automatiskt gör det säkrare. Dessa två faktorer kan vara ett lösenord och något som verifierar att du är du, som ett fingeravtryck, information som bara du vet eller att du helt enkelt får en kod skickad till en enhet som du valt ut i förväg. Flerfaktorsautentisering är därför nästan helt säkert och ett måste för alla som vill skydda sina konton.


  Uppdatera alltid programvaran till den senaste versionen


  Många hackare tar sig in och lyckas implementera den skadliga programvaran i användares enheter genom att utnyttja en sårbarhet i något av alla program de använder. Du kan alltså bli utsatt för en attack utan att du ens gjort något som äventyrat din säkerhet. Det kan vara ett fel som är helt och hållet från tillverkarens eller utvecklarens sida. Sådana sårbarheter är därför svåra att upptäcka eller motverka och det bästa du kan göra är att vara försiktig med vilken programvara du laddar ned och se till att ta bort programvara som du inte använder.


  I vissa fall upptäcker utvecklaren sårbarheten i programvaran och det de gör då är att snabbt komma ut med en “fix”. Det är en uppdatering som du laddar ned och den stänger sårbarheten så att hackaren inte kan utnyttja den. Det är därför viktigt att du hela tiden laddar ned de senaste uppdateringarna. Det är vanligt att många inte tänker på eller inte orkar ladda ned uppdateringar då det kan ta lång tid att genomföra dem. Men trots det är det viktigt att ladda ned dem eftersom att de stänger möjligheten att utnyttja sårbarheten och minskar risken att bli utsatt för cyberattacker.


  Se till att skaffa ett bra och pålitligt VPN


  Sist men inte minst är det en god idé att skaffa ett VPN. Ett VPN står för “virtuellt privat nätverk” och används för att kryptera din information. Men det kan också vara ett bra skydd mot cyberattacker. Ett VPN krypterar din information och gör den omöjlig för hackare att komma åt. Om du exempelvis surfar på ett öppet nätverk är det bra att använda ett VPN då det döljer dig helt. Hackare brukar ofta få tag på information från personer som surfar på öppna nätverk så ett VPN är ett steg i rätt riktning.


  Beroende på vilket VPN du väljer kan du även få extra säkerhetslösningar som är bra att ha. Här är en guide för hur du hittar de bästa VPN-erbjudandena! Om du exempelvis väljer NordVPN så får du tillgång till Threat Protection, vilket är ett extra skydd mot annonser, spårare och skadlig programvara. Funktionen skannar dina nedladdade filer och tar bort eventuella hot innan de skadar din enhet. Det blockerar även annonser och spårare och ser till så att du inte kan gå in på webbplatser som är skadliga.


  Det här är bara några exempel på vad du kan göra för att skydda dig på nätet, men se till att även göra egna efterforskningar och var försiktig också

   


Previous:nothing Next:sig att behärska VBA för Microsoft Office 2007

Relaterade artiklar


 • Hur konvertera MS Excel till mysql med php
 • hur kopiera Microsoft Office till en ny hårddisk
 • sig att behärska VBA för Microsoft Office 2007
 • hur man använder logik uttalanden i Excel
 • hur man kan spara Excel-filer i Visual Basic 6
 • Hur du skyddar din dator från skadlig programvara och cyberattacker
 • hur du exporterar HTML-tabell till Excel
 • hur man skriver innehållet i dataset till excel -fil i Visual Basic 2005