Dator > Sveriges telefonhistorik och rätt val av abonnemang idag

 • Sveriges telefonhistorik och rätt val av abonnemang idag


 • När 2G lanserades år 1991 revolutionerades mobilmarknaden för evigt. Radiosignalerna på 2G-nätet var nämligen digitala istället för analoga. Detta gjorde att mycket mer data kunde skickas på samma gång jämfört med tidigare. Det gjorde även att trådlös telekommunikation var möjlig, utan att tumma på kvaliteten. Under det tidiga 2000-talet kom sedan 3G, vilket snabbt följdes av 4G. Nu är 5G allt mer populärt bland många abonnemang och tjänster.

  5G ingår i alla Tre abonnemang och du kan själv välja surfmängd. I korthet innebär 5G snabbare surf, mindre fördröjningar och möjlighet till större dataöverföring. Idag är Tre en av Sveriges mest populära operatörer för abonnemang till mobilen, oavsett om man har iPhone, Android eller annan mobiltelefon.

   

  Allt började med Televerket

  Du vet säkert att Sverige har en lång historia av statsägda monopol. Systembolaget är ett exempel på ett sådant monopol. För bara några decennier sedan fanns det många fler. Faktum är att olika telefonabonnemang är en relativt ny företeelse i Sverige, eftersom även telenätet tidigare var statsägt.

  Mellan 1853 och 1993 fanns något som hette Televerket. De ägde Sveriges telenät, TV-nät och mobila nät. Rent juridiskt hade de inte monopol, men det var så det var i praktiken. Televerket var både en myndighet och ett affärsdrivande statligt företag. År 1993 blev Televerket Telia och år 2021 ägde den svenska staten fortfarande 39 % av Telia.

   

  Olika operatörer

  Idag finns det mängder av olika telefonoperatörer och abonnemang att välja mellan. De kan skilja sig en hel del åt i pris, men många operatörer köper in sig på samma telemaster så täckningen är oftast ganska likvärdig. Åtminstone i städerna eller i närheten av tätorter. Många människor som bor på landsbygden hoppas att 5G ska innebära bättre täckning även utanför städerna.

  Om du bor lite avsides kan det vara värt att titta på en täckningskarta innan du tecknar ett abonnemang. I vissa undersökningar har Telia och Tre bäst täckning.

   

  Välj operatör och abonnemang efter behov

  Om täckning inte är ett problem för dig kan du istället välja operatör och abonnemang på andra grunder. Kanske önskar du ett familjeabonnemang med många smarta funktioner, eller ett abonnemang med fria sms och riktigt bra kundtjänst? Behoven ser olika ut och du kan välja något som passar dig och dina behov. Det beror lite på vad du är ute efter och vad du använder din mobil till. Vissa ringer inga samtal alls och sköter all kommunikation via internet. Då lämpar sig ett abonnemang med mycket surf bättre än något med fria samtal.

  Många operatörer har även olika erbjudanden. Det kan till exempel vara en ny mobil på köpet när du tecknar ett abonnemang, eller nya hörlurar när du förlänger familjens abonnemang. Detta kan också vara värt att spana in, om du inte har några speciella preferenser gällande operatör.

   

  Fördelar med Tre

  Alla operatörer har för- och nackdelar. Så är det ju med det mesta här i livet. Mobiloperatören Tre har cirka två miljoner kunder och är Sveriges fjärde största, efter Telia, Tele2 och Telenor. Enligt undersökningar tycker Tres kunder att fördelarna med operatören är:

   

  • Billigt familjeabonnemang
  • Många erbjudanden
  • Ingen bindningstid
  • Det går att byta surfmängd när som helst
  • Support

   

  Familjeabonnemang

  Familjeabonnemang blir allt mer populärt. I Tres fall innebär det att upp till fem personer kan läggas till i samma abonnemang. Det innebär exempelvis att om du som har tecknat abonnemanget har fri surf, så får alla tillagda familjemedlemmar också fri surf. Det är som en slags mängdrabatt, kan man säga. Det behöver inte vara faktiska familjemedlemmar som delar på ett familjeabonnemang, det går lika bra att lägga till grannen eller barnens kompisar.

   

  Erbjudanden

  Tre har ofta erbjudanden i kombination med tecknande av ett abonnemang. Det kan vara en välkomstrabatt eller att du får köpa en telefon billigare. Det är också vanligt att du kan köpa en ny mobil på avbetalning. Då är du bunden till abonnemanget under en viss period och betalar både för abonnemanget och för telefonen varje månad. Avbetalningen sker oftast över 12, 24 eller 36 månader.

   

  Bindningstid

  Hos Tre finns många abonnemang utan bindningstid, vilket är smidigt. Det gör att du inte är uppbunden till ett speciellt abonnemang eller en specifik operatör. För att nyttja den fria bindningstiden krävs givetvis att du inte köpt en telefon på avbetalning som nämns ovan.

   

  Surfmängd

  Att kunna byta surfmängd är väldigt praktiskt. Du var kanske lite snål när du tecknade abonnemanget och trodde att du inte behövde så mycket surf, och nu sitter du utan? Eller så var det tvärtom och du betalar nu för massa surf som du ändå inte använder. Oavsett situation är det smidigt att kunna byta surfmängd när som helst.

   

  Support

  Du kan nå Tre på flera sätt och de erbjuder support via telefon, mejl, chatt och i butik. De har även ett forum där det finns många frågor och svar. Många kunder uppskattar att Tre har fysiska butiker som går att besöka.

   

  Nackdelar

  Som med allt annat finns det även nackdelar med abonnemang från Tre. Det största, och som flest nämner, är täckningen. I storstäderna är den toppen, men utanför är den inte bra. Speciellt drabbat är Norrlands inland, så om du bor där eller har en stuga där är Tre förmodligen inte operatören för dig. Såvida du inte njuter av tystnaden och att vara oanträffbar så klart.

  Något annat som vissa anser är en nackdel är att det inte finns några rabatterade abonnemang för pensionärer eller studenter. Däremot har dotterbolaget Hallon rabatt för dem över 55 år och olika erbjudanden för studenter. Om du inte tillhör någon av dessa grupper spelar det förmodligen ingen roll för dig.

   

  Sammanfattning

  Fram till 1993 ägde Televerket det svenska telenätet. Efter att Televerket avskaffades kom flera operatörer in på den svenska marknaden.

  Mobiloperatören Tre grundades år 2000 och är Sveriges fjärde största, med cirka två miljoner kunder. I storstäderna har de bra täckning och erbjuder snabb 5G-uppkoppling. De har familjeabonnemang och support. De har inte lika bra täckning på landsbygden.


Previous:5 tekniska trender som förändrar iGaming-branschen online

Relaterade artiklar


 • Hur konvertera MS Excel till mysql med php
 • hur kopiera Microsoft Office till en ny hårddisk
 • sig att behärska VBA för Microsoft Office 2007
 • hur man använder logik uttalanden i Excel
 • hur man kan spara Excel-filer i Visual Basic 6
 • Sveriges telefonhistorik och rätt val av abonnemang idag
 • hur du exporterar HTML-tabell till Excel
 • hur man skriver innehållet i dataset till excel -fil i Visual Basic 2005