Dator > sata vs ide fördelar & disvantages

 • sata vs ide fördelar & disvantages


 • I datorer, hårddisk är den utrustning som används för att lagra stora mängder data. Som med alla typer av elektronik, olika typer och format existerar. Två vanliga hårddisk typer är IDE (Integrated Drive Electronics) och SATA (Serial bifogad fil). IDE sänder flera rader av data på en gång, medan SATA skickar dem en i taget i en snabbare takt.

  Kostnad

  På det hela taget har alla hårddisk kostnader minskat dramatiskt under de senaste 10 åren. Detta beror på tekniska framsteg och kapacitet. Eftersom IDE är en äldre teknik, hårddiskar av denna typ är ofta billigare än deras SATA motsvarigheter.

  Används datordelar marknaden gör denna kostnad skillnad ännu mer omfattande. För användare utan att behöva helt nya delar, kan äldre IDE-hårddiskar finns till fyndpriser. Detta beror på att många organisationer och företag ofta uppgradera till nyare teknik, vilket gör det överskott hårddiskar vanligt.

  Kapacitet

  En stor fördel med SATA jämfört med IDE är den tillgängliga kapaciteten på hårddisken. Denna förmåga, eller "densitet" är baserad på antal sektorer som kan placeras på snurrande diskar inuti hårddisken. Eftersom utvecklingen för den äldre IDE-teknik har slutat, har maximal kapacitet på dessa enheter inte ökat på flera år.

  I kontrast som hårdvara utvecklare har skiftat fokus till SATA-enheter, har kapacitet att detta format ökat. Det är vanligt att hitta SATA-hårddiskar med utrymme mätt i terabyte, eller 1. 012 gigabyte. Dessa höga kapacitet kan inte vara lätt att uppnå använder IDE-teknik.

  Speed

  Ytterligare en fördel för SATA, och nackdel för IDE är hårddisk snabbhet. Anger hur snabbt data kan läsas från en enhet. En enhet kan ha stor lagringskapacitet, men om det inte kan nås i tid, är uppgifterna värdelös.

  SATA-tekniken utvecklades med hastighet som en primär fokus. Den första versionen av SATA hade en maximal hastighet på 150 megabyte per sekund, vilket senare ökades till 300 megabyte per sekund. Som jämförelse IDE-hårddiskar har en hastighet på endast 130 megabyte per sekund, vilket är mindre än hälften av beloppet.

  för grundläggande datoranvändning uppgifter som ordbehandling, hårddisk hastighet är inte kritisk. För krävande applikationer som videoredigering och spel, dock blir hastigheten på hårddisken mer kritiska. Medan dyrare, gör möjliga varvtal med SATA-enheter dem värdefulla för mer krävande användare.

  Kompatibilitet

  Kompatibiliteten är en annan fråga för hårddiskar. Detta indikerar möjligheten för en enhet att arbeta med olika enheter. När det gäller kompatibilitet har varken IDE eller SATA den direkta fördel. Istället har varje fördelar för olika typer av kompatibilitet.

  Många användare har ingen anledning att uppgradera till den senaste datorsystem och väljer att använda äldre och billigare teknik. För dessa användare, IDE ofta erbjuder de bästa kompatibilitet, eftersom det är vanligt och arbetar med en mängd äldre system.

  För användare som vill bo i framkanten i framtiden har dock SATA bättre kompatibilitet. Det här formatet används oftare i nyare system. Faktum är att nästan alla nytillverkade datorer helt enkelt inte fungerar med den äldre IDE-format. Använda SATA garanterar nya enheter och uppgraderingar kommer att fungera bra i många år framöver.


Previous:nothing Next:hur man öppnar fallet på min IBM T40

Relaterade artiklar


 • Felsökning av en HP Scanjet
 • hur du formaterar Western Digital stora enheter
 • hur man ansluter en Dell-dator monitor till en TV med Comcast
 • Hur man överför mikrofiche till en dator
 • felsökning av en HP Pavilion som har slutat fungera
 • hur man uppgraderar en processor för en Dell D600
 • hur kopiera system filer till en CD i Vista
 • dator tricks & munkavlar
 • hur man byter LCD på en thinkpad Z60m
 • hur ändra det minne på en Dell 8300