Dator > vad är DMA?

 • vad är DMA?


 • Direct Memory Access, eller DMA, är en metod för att komma åt och överföra data lagras i en dators RAM-minne, RAM, utan att behöva involvera datorns centralenhet. Detta minskar kraven på processorn och tillåter större effektivitet i rinnande processer

  Du behöver:.
  Platt skruvmejsel
  . Stjärnskruvmejsel.

  Varför var Direct Memory Access behövs?

  CPU i tidiga datorer var inblandad i nästan alla aktiviteter som inträffat i alla processer. Detta ställde stora krav på CPU: s uppmärksamhet och saktade ner den med förfrågningar från externa enheter. Detta tar mycket på effektivitet togs upp genom att utveckla metoder som tillät kringutrustning för att komma åt minnet direkt och överföra data från minnet utan att avbryta CPU, vilket ökar effektiviteten.

  Hur fungerar Direct Memory Access Arbete?

  Direkt minnet sker genom användning av särskilda kommunikationsvägar som kallas DMA-kanaler som tilldelats en viss perifer. Om en extern enhet har erforderlig behandling förmåga, kan den använda en av de DMA-kanaler för att överföra data från RAM äger sin egen utan samråd med processorn. Det blir liksom som ett litet barn med för att få mammas (CPU) hjälpa till att få en drink medan tonåriga syskon (med större bearbetning förmåga) kan få det själv utan att avbryta mamma.

  Fördelar med Direct Memory Access

  Moderna datorer kan samtidigt köra många processer samtidigt. Utan förmån för Direct Memory Access, kan processorn knytas upp en stor andel av tiden svara på långsammare kringutrustning behov av tillgång till information som lagras i minne. En enhet med hjälp av någon av de flera DMA-kanaler som moderna datorer levereras med kan kringgå processorn. Detta gör att alla processer för att springa fortare.

  Vad enheter använder DMA?

  Det är standard för de flesta datorer har totalt åtta DMA-kanaler. De är numrerade 0-7 med DMA-kanal 0 alltid reserverat för systemet. De återstående sju kanaler kan användas av olika anordningar, såsom diskettenheter, ljudkort, hårddiskar, CD-ROM-enheter och skannrar.

  Överväganden

  I de flesta fall tillåter användning av DMA för en övergripande och betydande ökning av effektivitet, men vissa situationer kan införa hakar in i processen. Om du planerar att lägga till en SCSI-enhet till datorn, det finns vissa uppgifter som kräver särskild uppmärksamhet. SCSI-enheter måste tilldelas ett unikt ID-nummer och vissa kräver ett visst ID-nummer. Felaktigt ID och felaktigt avslutas SCSI-kablar kan skapa stora problem.


Previous:hur man donera datorer i Minneapolis Next:hur man installerar dell 80 GB SATA-hårddisk

Relaterade artiklar


 • hur du lägger upp bilder på din dator
 • hur man uppgraderar ett Radeon X1650 Pro-grafikkort
 • hur du tar bort spionprogram från en extern hårddisk
 • flygplats röntgen effekt på datorer
 • hur du fyller bläckpatronen för Kodak EasyShare 5500-skrivarserien
 • Felsökning ett amerikanskt
 • Hur man överför musik till ett SD-kort med Windows Media Player
 • hur man kan spara musikfiler till en flash-enhet
 • Hur kan jag installera en skrivardrivrutin?
 • Felsökning av en LaserJet P2015d