Dator > Definitionen av eeprom

 • Definitionen av eeprom


 • EEPROM är Electically raderbara PROM-Only Memory. Det är bara en typ av rom, som i sin tur är endast en typ av datorminne. EEPROM märkliga uppsättning fördelar och nackdelar passar den till en särskild uppgift: förvaring av datorns konfiguration och start information eller BIOS

  datorminne.

  Medan vad flesta människor menar när de hänvisar till en dators minne är dess komplement av RAM-minne, RAM, grundläggande definition av datorns minne är en solid-state-enhet kan lagra information. ("Solid-state", vilket innebär minne har inga mekaniska delar, används här för att skilja minne från mekaniska lagringsenheter som magnetisk disk hårddiskar. ) Samtidigt som RAM är flyktigt, vilket innebär att det endast kan lagra information så länge den drivs --- det är, så länge datorn är påslagen --- data som lagras i ROM är permanent.

  BIOS

  För det är inte flyktiga, ROM används för att lagra en dators grundläggande konfigurationsinställningar --- den information den behöver för att starta. Denna information är som gemensamt kallas för BIOS (Basic Input /Output Setup), och minnet som lagrar den måste uppfylla två villkor: det måste vara icke-flyktiga och det måste vara raderbara, så att användaren enkelt att ändra BIOS.

  EEPROM

  Trots sin förvirrande klassificeras som en typ av rom --- som tekniskt står för "read-only memory" --- hela poängen med EEPROM är att det inte är skrivskyddad, i själva verket är det lätt att skriva till. Elektriska impulser som skickas till ett EEPROM chip kan radera och selektivt skriva delar av den information som lagras på den, vilket gör den idealisk för BIOS lagring. En modern datorns BIOS kan i allmänhet ändras ganska enkelt genom att trycka en viss tangenttryckning vid start, medan en pre-EEPROM dator i behov av BIOS-version var tvungen att ha sin rom helt ersatt, ofta tillsammans med resten av moderkortet.

  Nackdelar

  EEPROM förmågor kommer med kompromisser. Dess läs /skriv hastighet är betydligt långsammare än i vanliga flyktiga RAM, vilket gör det omöjligt för den typ av konstant tung användning som en dator utsätter sina RAM. Det är också försämras när den används, och kan endast tillförlitligt raderas och skrivas om ett ändligt antal gånger (även om moderna EEPROM marker har drivit detta nummer upp till en miljon. ) Av båda dessa skäl är EEPROM användbarhet i persondatorer begränsade till lagring av BIOS, vilket få användare ändra mycket ofta.

  Flash-minne

  I likhet med EEPROM är den numera allestädes närvarande form av rom kallas flashminne, som stoltserar med mycket snabbare läs /skriv tider och en längre livslängd, och är därmed mycket mer lämpad för tunga använda apparater som digitala kameror och musikspelare. Tekniskt sett är flashminne en form av EAPROM --- Elektroniskt föränderliga Programmerbar läsminne.


Previous:hur man lämnar in en iPhone app online Next:Systemkraven för en extern DVD-brännare

Relaterade artiklar


 • hur man installerar en HP C3100 skrivare manuellt
 • hur man får bluetooth att erkänna min acer dator
 • Vikten av RAM-minne i en dator
 • hur man ansluter en bärbar dator till en TV med S-video med ljud
 • hur man klona en cd till en hårddisk
 • orsakerna till flash-enhet fel
 • hur ändrar omriktaren brädan på en Toshiba Satellite A55
 • hur man uppgraderar ett 512MB AGP-kort
 • hur man sätter på Bluetooth på Windows XP Professional
 • användningen av magneter i datorer