Dator > Vad är SATA och IDE?

 • Vad är SATA och IDE?


 • När hårddiskarna först tog sig in i datorer, ville designers en höghastighetsanslutning för att minimera fördröjning när datorn åt data på enheten. Fram till den tidpunkten hade operativsystem lästs in systemets minne, eller RAM, vilket gav extremt snabbt söka gånger till data som lagras där. Den första gränssnitt för anslutning hårddiskar, och senare CD-och DVD-enheter, hette IDE /ATA

  Historia IDE-gränssnittet, som finns representerad i en dator av den stora, grå bandkablarna och 40 stift, har sitt ursprung i ett företag som heter Quantum, som försökte för ett enkelt sätt att ansluta föregångare till moderna hårddiskar för att slots dator expansion . Detta tillvägagångssätt placerade vad som kallas den registeransvarige-en särskild kretskort som driver hårddisk-på själva enheten, snarare än som en separat expansionskort

  Growth

  Med hjälp av denna enkla design, som så småningom. funnit sin väg in i den moderna, 3,5-tums hårddisk vagn blev IDE-gränssnittet snart standarden för stationära datorer. En mindre version av gränssnittet var ännu avsedd för bärbara datorer. Tillåta två enheter per kanal (en enda kabel som förbinder två enheter), också IDE-gränssnittet tillåtet för större utbyggbarhet och flexibilitet.

  Stabilitet

  Med tiden IDE /ATA-gränssnittet utvecklats, men alltid behållit bakåtkompatibilitet-det vill säga en ny dator med 40-stifts IDE-kontakterna kan koppla in i stort sett alla föregående enheten, även om den nya dator tog fördel i fart och uppgraderingar sändningen senare revisioner av standarden. Denna stabilitet bidrog också till ökningen av gränssnittet, vilket ger en pålitlig standard för utvecklare att bygga vidare på.

  Ändra

  På 1990-talet var Ultra ATA-standarden infördes, den största och en av de sista allvarliga uppgraderingar till den ärevördiga 40-stifts IDE-gränssnitt. Att tillåta mycket högre överföringshastighet, för att rymma större hårddiskar och en större törst efter uppgifter fick Ultra ATA-standarden stor uppmärksamhet, men där belystes också den ultimata fysiska begränsningar i 40-stifts design. Förutom begränsad bandbredd, visade hamnar som bräcklig, med stift lätt böjda, speciellt när hårddiskar byttes regelbundet.

  SATA

  SATA eller seriell ATA, kom på plats i början av 2000, vilket ger en överföringshastighet på 1,5 till 6,0 Gb /s, betydligt snabbare än den gamla 40-stifts gränssnitt. Men fortfarande betraktas som en del av IDE familjen, införlivade SATA-standarden nya data och gränssnitt makt på chassit och moderkortet, vilket gör dem fysiskt oförenligt för första gången sedan gränssnittet infördes. Många datorer behålls bakåt förmåga genom att sätta båda typerna av portar på moderkortet. Men genom det sena 2000-talet, hade hårddisk tillverkare alla men övergav den 40-stifts gränssnitt som hårddiskens kapacitet gjorde långsammare anslutningar omöjligt att stödja.


Previous:hur man lämnar in en iPhone app online Next:hur reparera en Xbox 360 Wireless Controller

Relaterade artiklar


 • instruktioner för avinstallation u3 från SanDisk
 • hur man hämtar information från ett xD-kort
 • vad är meningen med USB?
 • hur man kan förhindra en förlust i batteriet
 • hur man bestämmer MAC-adressen för en dator
 • hur man byter en pci modem kort
 • hur du ändrar BIOS i en Dell Dimension 5150
 • hur man använder en dator om du är förlamad
 • laptop pekskärm förmåner
 • hur man använder en bärbar dator och en mobiltelefon för tillgång till Internet