Dator > Vikten av RAM-minne i en dator

 • Vikten av RAM-minne i en dator


 • RAM eller Random Access Memory, också kallas flyktigt minne. Det är en av de mest kända typer av datorns minne och ett av de enklaste delarna av en dator för en användare att uppgradera. Den mängd och typ av RAM-minne i en dator kan påverka dess hastighet och prestanda, särskilt under minneskrävande uppgifter som video spel och grafisk redigering

  Betydelse

  RAM är en typ av minne som lagrar data tillfälligt. Till skillnad från minnet på en hårddisk, all information som hölls i RAM försvinner när datorn är avstängd. Datorn använder RAM för att lagra data tills den kan behandlas. De flesta programmen är laddad i RAM när du använder dem, eftersom tillgång till denna typ av minne är mycket snabbare än att läsa hårddisken data.

  Fördelar

  Sedan åt data som lagras i RAM är snabbare än åt data på hårddisken enhet kan datorer springa mycket snabbare. Program som körs från datorns RAM-minne gör att de kan fungera med liten eller ingen fördröjning. Vissa typer av RAM-minne har också mekanismer som gör att data inte förvanskats. De kontrollerar de uppgifter som det är överförda och används ofta på system som lagrar viktig information, såsom servrar. Ordinarie chips utför inte denna kontroll.

  Typer

  RAM kommer i ett antal typer. Äldre datorer kan använda SDRAM eller DDR1 RAM, medan nyare maskiner är benägna att använda DDR2-eller DDR3 chips. Nyare chips använda sig av effektivare metoder för att överföra data och använda mindre ström. Varje typ av RAM-minne finns även i en rad olika hastigheter och kapacitet. Snabbare och större minneskretsar kan bearbeta mer information under en viss period än mindre och långsammare sådana. Uppgradering av ditt RAM-minne kan ofta göra stor skillnad i din dators prestanda.

  Varning

  Varje dator moderkort är gjord för att rymma en viss storlek och typ av RAM. Försöker använda fel typ av chip eller installerar ett chip som är större än moderkortet kan hantera, kan orsaka driftsproblem. I många fall kommer datorn inte att kunna erkänna chip och piper istället för att starta. Försök att sätta fel typ av chip till en annan plats kan skada chipet och minneskortplats.

  Överväganden

  långsamma datorer kan ofta förbättras genom att uppgradera RAM, men det är viktigt att kontrollera kompatibiliteten först. En äldre moderkort kan behöva ha sin BIOS (den uppsättning instruktioner som gör det möjligt att erkänna dator komponenter) uppgraderas innan du kan installera nya RAM. 32-bitars operativsystem kan inte heller känna igen så mycket RAM som 64-bitars system. Det är viktigt att kontrollera informationen på datorn och operativsystemet innan du försöker lägga till mer minne.


Previous:hur man lämnar in en iPhone app online Next:laptop underhåll tips

Relaterade artiklar


 • hur man använder Wi-Fi på Pantech 150
 • hur du ställer in en scanner på en dator eMachines
 • hur du installerar minne på en Dell bärbar dator
 • hur du använder din PC Högtalare som en gitarrförstärkare
 • hur du flyttar en stationär PC
 • hur man installerar ett ljud drivrutin på ett ASUS moderkort
 • hur man kopplar datorer med en USB-kabel
 • hur man använder ett annat tangentbord med en bärbar dator
 • Vikten av RAM-minne i en dator
 • hur man gör en musik-cd från en HP-dator