Dator > grundläggande delar av ett datasystem

 • grundläggande delar av ett datasystem


 • Oavsett om du har en dator (PC) eller en Macintosh, en server eller en stationär dator, en handdator eller en bärbar dator, de innehåller alla och använder samma grundläggande datordelar att fungera. Dessa delar är kända som hårdvara eftersom de består av materiella, eller hårda, fysiska komponenter.

  Inmatningsenheter

  Datorer ta emot information genom "input", och det primära ingångsenheter är tangentbordet och musen. Andra styrdon inkluderar spel joysticks, biometriska kuddar och speciella, handikappanpassade anordningar, såsom kontroll pedaler och stavar tangentbord.

  Datorskärm

  Det viktigaste sättet att få information från en dator är genom sin bildskärm. Skärmen är en TV-liknande enhet som kan visa text, bilder och video. Monitor typer är platt Liquid Crystal Display (eller LCD-skärmar) och den äldre och mindre vanliga Cathode Ray Tube (eller CRT) skärmar. Det är också möjligt att ansluta en dator direkt till en tv, gör sin display att ses på stor skärm och förväntade-TV-format.

  Moderkort

  De flesta delar som utgör en funktionell dator kontakt, direkt eller indirekt, är att en elektronisk krets styrelse kallas moderkortet. Märke och modell i styrelsen bestämmer vilka typer och antal komponenter som kan anslutas som en enda dator

  Centralenhet

  Alla datorer beräkna, och de åstadkommer detta genom att bearbeta data -. Antingen har fått som indata eller som förberedelse för produktion. Hårdvaran hantering majoriteten av arbetsbelastningen är känt som Central Processing Unit, eller CPU. Det består av en eller flera förädlingsprocesser marker, vilken typ av CPU en dator kan använda begränsas av dess moderkort

  Random Access Memory

  Som en dator fungerar, behöver den en plats att lagra och hämta data. . Med andra ord behöver det "minne", precis som människor gör. En dator snabbaste minne-och ett helt tillfälligt -. Finns i lager chips som kallas Random Access Memory eller RAM

  hård-skivenhet

  Medan RAM är mycket snabb, data lagras där försvinner när datorn är avstängd eller startas. Självklart måste vissa uppgifter ska lagras långsiktig tillgång, och det primära hårdvara användas för att lagra dessa uppgifter är de hårt skivenhet. Hårddiskar, samtidigt kunna lagra data under långa perioder, framför allt långsammare vid lagring och hämtning av data än RAM.

  CD /DVD-enhet

  En annan metod att lagra data för den långsiktiga åstadkoms genom att skriva data till en Compact Disc (CD) eller DVD (Digital Video Disc). En CD-eller DVD-enhet används för att läsa och ibland skriva, att dessa skivor. Dessa skivor har den extra fördelen av rörlighet, eftersom de lätt kan transporteras till en annan dator för användning.

  Diskettenhet

  En äldre typ av skivenhet är diskettenheten. Det kallas en "floppy", eftersom skivorna den läser och skriver är något tunn och flexibel. Medan en diskettenhet har många av samma förmåner som en CD-eller DVD-enhet, dess skivor har vanligtvis en mycket mindre mängd data, och ännu värre, är mer ömtåliga.

  Strömförsörjning

  En dators nätdel , eller PSU, ger och reglerar den el som krävs av andra komponenter att fungera. Styrkan eller övergripande kapacitet på ett nätagg mäts i watt. De flesta datorer använder mellan 300 och 500 watt, men vissa kan kräva två eller tre gånger så mycket för att fungera korrekt.

  Expansionskort

  De flesta moderkort tillhandahålla en eller flera expansionsplatser. I varje kortplats, kan en lämplig expansionskort tillsättas för att öka funktionaliteten hos en specifik dator. Exempel grafikkort, nätverkskort samt ljudkort.

  Ytterligare portar

  En dator hamn är en liten receptor genom vilken ytterligare (eller perifer) externa enheter kan anslutas till datorn. Vanliga exempel är seriell, parallell och Universal Serial Bus (eller USB)-portar.


Previous:hur man ansluter en CanoScan fb620p skannern till en dator Next:hur du kan få i en dator nyckel

Relaterade artiklar


 • Vilka faktorer påverkar datorns hastighet?
 • hur man byter moderkortet i en gateway M460
 • hur du kan visa datorövningar hamn
 • hur man bygger en dator med OS X
 • hur man rengör skrivhuvuden på en HP f4140 skrivare
 • hur man ansluter en bärbar dator till en platt-TV
 • hur man kan förebygga förlust i batteriet
 • hur man använder en HP LaserJet 3055 som skanner
 • hur du tar bort & installera om en Compaq Armada 1530dm hårddisk
 • hur man installerar och uppdaterar en ljuddrivrutin