Dator > utvecklingen av persondatorer

 • utvecklingen av persondatorer


 • John W. Mauchly, som arbetade med Moore School of Electrical Engineering, myntade begreppet "persondator" på 1960-talet, enligt University of Pennsylvania. En dator är en maskin avsedd för personligt bruk som tar emot och ger information, beräknar och manipulerar data. Original datorer, kallade stordatorer, var så stora att de fyllde upp mycket av utrymmet i ett rum. Tekniken utvecklats så småningom till den grad att mikroprocessorer uppfanns, vilket gör det möjligt för persondatorer för att bli en gemensam affärs-och hemmet.

  Start av databranschen

  Enligt Computer History Museum, år 1970 var Kenbak-1 den första persondator gjorts. Det hade inte en mikroprocessor, och säljs för $ 750. Det var inte att kunna köra applikationer, hade bara 256 byte minne och hade en 8-bitars ord storlek. Enligt American Heritage följde Datapoint 2200. Denna dator hade en liten skärm, ett tangentbord och var stor som en skrivmaskin. Dess mikroprocessorn var liknande den senare Intel 8008.

  IBM släppte senare IBM 5100, som följdes av Altair 8800 1975. Enligt The Virtual Altair museet använde Altair 8800 en single-chip mikroprocessor, kostar $ 400 och använde en CP /M operativsystem som lästes in från diskett.

  "Trinity"

  1977 kallades året av "Trinity" med "byte" tidskrift, enligt Software City. I år är när PET 2001, Apple II och TRS-80 släpptes till allmänheten och miljontals av dessa datorer såldes. Commodore PET (Personal Electronic Transactor) var en enkortsdator som hade en liten tangentbord, en bildskärm som visas 40x25 karaktär grafik och kassett-enhet.

  Steve Wozniak och Steve Jobs grundade Apple Computer och släppte mer poppel Apple II. Dess skärm färggrafik och hade ett fullt QWERTY-tangentbord. Apple II: s ursprungliga operativsystem använt en BASIC interpretator i ROM, enligt Ars Technica.

  TRS-80 hade ett moderkort och tangentbord separat från strömförsörjningen och övervaka.

  hemdatorer

  Persondatorer började fylla hem på 1980-talet. Atari och Texas Instruments hoppade in på marknaden vid denna tid, men IBM visade sig vara en av de stora vinnarna i tid med IBM PC, som släpptes 1981. Konsumenterna gillade att tredje part skulle kunna utveckla för IBM PC, och att det används en ljudkassett för extern lagring.

  IBM, PC Kloner och Apple Computers

  Efter 1983, IBM hade förbättrats avsevärt på sin PC med IBM XT, som har fler kortplatser, en 10 MB hårddisk och en 640K minne. IBM kom med PC-DOS, som Bill Gates, Paul Allen och Steve Ballmer hjälpt till att utveckla. Enligt universitetet i San Diego, var PC-DOS så småningom säljs av Microsoft och bytte namn till MS-DOS. " Som ett resultat började flera företag att tillverka och sälja datorer som körde MS-DOS, till exempel Hewlett-Packard HP-150, ACT Aprikos, det Seequa Chameleon och Compaq DESKPRO.

  Under denna tid , Apple-datorer sålde Lisa och Macintosh, som hade grafiska användargränssnitt. De var de första persondatorerna att använda en mus. "Mac" datorer blev populär för sina desktop publishing-program som LaserWriter och Aldus PageMaker, och ordbehandlingsprogram, MacWrite.

  Multimedia persondatorer

  Under 1990-talet förde innovationer till persondatorer såsom CD-ROM ( Compact Disk Read Only Memory) som kan spela musik och köra datorspel och program från CD-skivor. CD RW (Re-skrivbara) enheter har installerats i datorer i slutet av 1990, som låter privatpersoner kopiera en CD-skiva till en annan. Plug-and-play-anslutningar har också blivit populär under denna tid, enligt Kronologi av persondatorer, vilket gjorde PC-användare att använda kameror, skrivare, skannrar och flash-minnen från sina datorer. Dessutom kan datorer ansluta till Internet via en telefon kabel, och individer kunde se DVD-filmer på sina datorer. För närvarande har dator tekniken utvecklats till den grad att datorer är så små som en high school lärobok kan trådlöst ansluta till Internet och andra enheter, och kan ringa telefonsamtal.


Previous:hur man ansluter en CanoScan fb620p skannern till en dator Next:hur man fixar en laptop skärm som har en tum vertikala linjer

Relaterade artiklar


 • hur man kan jämföra Sony Vaio FJ-serien bärbara datorer
 • hur du ställer in ett grafikkort i Windows
 • inmatningsenheter av banken
 • hur man installerar ett trådlöst kort i en IBM Thinkpad A30
 • hur man byter gångjärnet på en HP laptop
 • Hur du tar isär en Acer Ferrari 4000
 • hur du aktiverar en Dell-skärm med en USB-anslutning
 • hur du ställer in Microsoft Exchange-konton på en IPAD
 • Skillnaden mellan flash-minne och RAM
 • hur man använder ett kort SanDisk minne på en dator