Dator > hur man tråd en potentiometer med en fläkt

 • hur man tråd en potentiometer med en fläkt


 • Inkoppling en potentiometer med en fläkt är ett enkelt sätt att kontrollera hastigheten på fläkten. Denna metod är dock bara fungerar säkert med en likström (DC) fläkt, och inte en växelström (AC) fläkt. Hastigheten på DC fläktar är en funktion av den likspänning nivå tillämpas. AC fläkthastigheter i allmänhet bestäms av frekvensen på AC knutna till dem. Dessa instruktioner är för en 12-volts fläkt, som du skulle hitta i en stationär dator

  Du behöver:.
  Likströmsmotor
  . Multimeter.
  Linjär potentiometer.
  12-volts batteri.
  Lödkolv.
  Hookup tråd.


  1.
  Inspektera DC fläkt för att säkerställa att den roterar fritt och leta efter skylten, som ska berätta den operativa egenskaper, inbegripet märkspänningen och ström. Som ett minimum bör detta omfatta värden som följande, som är hämtade från en typisk DC dator fläkt:
  Driftspänning-8 till 14 volt
  Strömförbrukning-0,08 ampere
  Strömförbrukning-0,96 watt
  Många tillverkare kommer att förkorta det volt, ampere och watt.
  2
  Beräkna resistansen i DC-motor med hjälp av Ohms lag formel:. motstånd (R)=spänning (E) /ström (I). För detta fan skulle det vara R=14/0. 08. Solving denna ekvation får du ett motstånd på 175 ohm. Detta visar det nominella resistiva värdet av potentiometer du behöver, och 0,96 watt berättar det minimum som krävs watt. Om denna information inte finns tillgänglig, använd din multimeter för att mäta resistansen i Likströmsfläktmotorn.
  3.
  Anslut fläkten till en 12-volts batteri för att se det då fungerar koppla det. Motorn kommer att ha två trådar för likström, vanligtvis rött är spänningen och svart är marken. Välj en linjär (ej ljud) potentiometer som uppfyller-eller överträffar-specifikationerna. I detta fall en 175-ohm, skulle 1-watt linjär potentiometer fungerar bra och gör att du kan klippa fläkthastigheten ungefär på mitten med den lägsta hastigheten. Ju större resistiva värdet på potentiometern, desto långsammare du kommer att kunna få fläkten att gå.
  4.
  Anslut reglaget till den röda kabeln ansluten till fläkten. Potentiometern kommer att ha tre terminaler, i mitten en kallas reglaget. Löd kabeln och sedan klippa alla ändar sticker ut som kan vara farliga eller skapa en eventuell kortslutning.
  5.
  Vrid pottkontroll medurs. Föreställ dig att reglaget inne i krukan nu går mot ena änden av potten när du svänger. Bifoga en annan bit av röda ledningen till slutet du misstänker reglaget går mot. Löd inte anslutningen ännu. Göra anslutningen tillfälligt säkra med eltejp. Anslut den andra änden av denna röda sladden till batteriet. Anslut den svarta kabeln från fläkten till den andra batteripolen. Fläkten ska rotera och hastigheten skall variera som du roterar pottkontroll.
  6.
  Slå den röda kabeln till den andra änden av potten om du vill ändra vilken riktning du vrider potten för att göra fläkten långsammare. När du är nöjd med insatsen, ta bort eltejp och löd anslutningen.

  Tips och varningar


 • När du arbetar med ett 12-volts batteri, du behöver inte oroa dig för att få chockad, även om kortslutning ett batteri kommer att orsaka värme.
 • Ohms lag räknaren i den Resources kommer att hjälpa till med alla beräkningar du behöver göra.
 • fördubbling av storleken på potten motstånd gör att du kan sakta fläkten till en tredjedel av dess angivna hastigheten.
 • försök att kontrollera hastigheten på en AC fläkt med en potentiometer kan orsaka överhettning och kan skada fläkten.

Previous:felsökning en kanon S300 skrivare Next:hur man kan jämföra färglaserskrivare

Relaterade artiklar


 • hur man använder minnet på en Panasonic skrivmaskin
 • hur man ansluter en bärbar dator till ett PC-nätverk
 • hur man väljer mellan en bärbar dator och stationär
 • hur man använder en webbkamera på en bärbar dator
 • hur radera hårddisken magneter
 • hur man knä en processor
 • hur man kan återställa fabriksinställningarna på en Compaq Presario bärbar dator
 • hur man tråd en potentiometer med en fläkt
 • Hur man plocka upp en TV-signal
 • hur man använder SanDisk mini SD minneskort