Dator > historia tidiga datorer

 • historia tidiga datorer


 • Historien om datorn går utöver födelsen av Microsoft eller Apple till en tid då sådana maskiner såg användning genom den militära eller för försöksändamål. Det nuvarande begreppet en dator, en som är liten nog att lagras i ett kontor eller ryggsäck var oerhörd fram till 1970-talet. Fram till den punkten var datorn en gigantisk koloss av en maskin som används för syften som skulle vara för stor för personligt bruk

  Prototype

  Under 1940 såg en demonstration av det komplexa talet Calculator, skapad av Bell Telephone Laboratories. Denna demonstration fick allmänheten sin första inblick i en arbetsgrupp fjärråtkomst dator och en föregångare till datorn som skulle bli på modet under slutet av 20-talet.

  Datorer under 40-talet

  anstormning av andra världskriget förde upp ett behov av militären att samla in och få information snabbare än normalt. Forskare för de allierade och Axis arbetat med att bygga datorer som skulle behandla sådana uppgifter. Den brittiska konstruerade världens första dator underrättelseinhämtning, kallad Bombe, som bidrog till att bryta flera nazistiska koder.

  USA tog sin egna steg in i världen av datorer med gemensam ansträngning mellan marinen och Massachusetts Institute of Technology (MIT). Denna insats producerade den första flygsimulator, vilket gör att piloter att träna utan att använda militära flygplan. Originalen innehöll en analog dator före övergång till digital teknik.

  Datorer på 50-talet

  År 1950, med kriget fem år tidigare, började datorer att säljas till företag. ERA 1011 var den första kommersiellt producerade dator. Det såldes till USA: s flotta. Under detta årtionde blev IBM ledande leverantör av affärssystem baserade datorsystem med modellerna 701, 650 och 7000 bli lönsamt strävanden. Laboratorier, flygplan anläggningar och hamnar, och den federala regeringen använt dessa datorer. 1958 såg ett steg mot det moderna Internet med skapandet av SAGE, ett begränsat radarsystem som ansluts olika kommunikationsnät i Kanada och USA.

  Datorer och Internet på 60-talet

  Under 1960-talet, i luften flygledare gick den federala regeringen att använda nätverksgränssnitt. Specifika flygbolag, som American, används ett system som kallas Saar, som möjliggjorde flygning uppgifter som ska överföras till högst belastning på tre sekunder.

  Samtidigt finns blev ett växande tryck bland de ledande datortillverkare för att skapa mindre datorutrustning. Det första av dessa, PDP-8 var mindre, billigare och snabbare än den huvudsakliga IBM modeller av dagen. Detta medförde en rusning av andra märken däribland Hewlett Packard, som sålde HP-2115, en mindre och snabbare modell än den PDP-8.

  Dawn of Silicon Valley: The 70's

  Xerox flyttade till Palo Alto, Kalifornien 1970, öppnar ett nytt forskningscentrum för endast datorer. Palo Alto ligger nära Silicon Valley, födelseplatsen för den moderna datorn eran och hem till sådana företag som tillhör Apple Computer.

  Ato skapad av Xerox 1974. Utformad som en personlig arbetsstation, featured det en inbyggd mus och operativsystem med menyer och ikoner, en föregångare till Windows och tidiga Macintosh-datorer. Denna modell inte såldes i butik, men skänktes till universiteten, påverka teknologer som skulle ha en hand att skapa den personliga datorn.

  Xerox skulle lämna persondatorer verksamheten snart efter, men deras prototyp ska lägga grunden för Bill Gates och Paul Allen, vars grundläggande program släpptes 1975 sätta standarden för hur programmering skulle köra igenom resten av 20-talet. Datorer skulle snart vara ännu mindre, lättare och snabbare, med betoning på det personliga istället för skrymmande maskiner som varit på modet.


Previous:felsökning en kanon S300 skrivare Next:hur man rengör en Dell LCD-skärm

Relaterade artiklar


 • hur man kan återställa en Windows-skärmen på en bärbar dator
 • lägga sd RAM
 • hur man får MAC-adressen från en bärbar dator
 • hur man demonterar en pc
 • Hur öppnar jag vid min Dell Dimension dator?
 • hur man ansluter en bärbar dator till en projektor
 • hur man väljer mellan en bärbar dator och stationär
 • hur du ansluter en bärbar dator till en Pioneer plasma via HDMI-ingång
 • hur man rengör en platt skärm dator
 • Definitionen av hybrid datorer