Dator > typer av portar & inmatningsenheter

 • typer av portar & inmatningsenheter


 • Datorer kan använda sig av en mängd olika inmatningsenheter. De inkluderar saker såsom streckkodsläsare, fingeravtrycksläsare, dokument och foto bildläsare, styrspakar, MIDI tangentbord (för att spela musik) och andra ännu mer esoteriska artiklar som används i högt specialiserade datorprogram. Dessa poster använder en mängd olika typer av anslutningar till datorn, även om de flesta är tillgängliga som en USB-enhet ansluts med en Universal Serial Bus Connection.

  Tangentbord, musenheter, styrplatta och Trackballs

  De flesta tangentbord, styrplatta musenheter (som Microsoft Style Guide kallar dem), och joysticks ansluts till datorn via en USB-port. USB-eller Universal Serial Bus inrättades 1995 som ett sätt att förena röran typer av handkontrollportar att äldre datorer hade använt. USB 1. 1-standarden infördes 1998 blev i stor utsträckning. I juli 2010, USB 2. 0-standarden infördes 2002 isone av de mest utbredda typer av kontakter på datorer av alla slag. Äldre tangentbord och möss kan använda PS /2 typ portar, som blev känd genom IBM PS /2 dator. Fortfarande-äldre datorer kan kräva en AT-port (kallas igen för IBM PC-datorer som använde dem). Musenhet alternativ som styrplattor och trackballs också att kräva antingen en PS /2 port (för äldre datorer och enheter) eller en USB-port.

  Joysticks

  Joysticks vanligtvis använder en USB-port, men äldre joysticks kan också använda en specialiserad hamn kallas ett spel hamn. Spelporten infördes med den första IBM PC. Hamnen använder totalt 15 pinnar och var i stort sett fasas ut med tillkomsten av USB-portarna.

  MIDI Keyboards

  MIDI tangentbord eller de som används för att faktiskt spela musik vanligtvis använder en standard USB-kontakt (de måste omvandlas från MIDI OUT-kontakten på tangentbordet) eller ibland kanske också kunna ansluta till ett spel port (liknande den som används av joysticks) om sådan finns.

  Webcams, skannrar och digitalkameror

  De flesta webbkameror, skannrar och digitalkameror ansluta till en dator med en vanlig USB-port, men kan vissa ha ett specialiserat USB-port som inrymmer mindre storlekar. Dessa kallas mini-USB-kontakter och vanligtvis finns i två typer, 4-pin och 5-pin. Några av dessa enheter är även kan anslutas använda en FireWire-eller IEEE 1394-kontakt (de två är identiska, men Firewire är en proprietär term för Apple-enheter medan andra datorer har normalt en IEEE 1394-kontakt som ser ut och fungerar exakt samma).

  streckkodsläsare, mikrofoner och andra enheter

  De flesta streckkodsläsare och andra enheter använder en USB-kontakt för anslutning till datorn. Ibland är specialiserade kontakter som behövs för dessa typer av enheter. Till exempel, medan några mikrofoner i kontakt med en standard USB-port, andra kan också använda mikrofoningång, baserad på teknik mer än 100 år gammal och skapad av Emile Berliner för telefonväxlar.


Previous:steg-för-steg guide om hur man ställer en dator till en TV Next:hur man byter en c640 CMOS-batteriet

Relaterade artiklar


 • hur man fixar fel på en HP laptop
 • hur man kan påskynda en gateway 3522 bärbar dator
 • hur man gör en IDE till USB-adapter
 • HP-skrivare psc 1210v felsökning
 • hur man kan återställa en CMOS-operativsystem på en bärbar dator
 • typer av RAM-minne för en Dell Dimension 2350
 • hur man återställer externa högtalare på en dator
 • Var är grafikkortet som ligger i en HP-dator?
 • hur man öppnar en Toshiba laptop Tecra 750cdm fall
 • hur du installerar en Windows-operativsystem i en Apple Macintosh-dator