Du behöver:
kryssmejsel
Intel Celeron M och AMD Athalon Central Processing Units (CPU) är två mycket olika CPU-familjer avsedda för mycket olika användningsområden. . Även om både processorer används ofta i lägre kostnader, deras prestanda är märkbart annorlunda. Både Celeron M och AMD Athalon är billigare än Intel Pentium eller Core Duo-processorer.
Formfaktor
Intel Celeron M är en single-chip formfaktor. En enda chip CPU är förpackad i ett enda integrerat paket som sedan ansluts till standard Zero Insertion Force (ZIF) CPU sockets. Single-chip formfaktorer är en äldre, billigare tillverkningsteknik. AMD Athalon är paketerad som en kant kort församling som kan anslutas till en kant kortkontakten på kompatibla moderkort. Denna konfiguration ger en mer komplex processor eftersom externa komponenter kan läggas på processorn ombord.
Användningsområde
Även om några stationära datorer har Intel Celeron-processorer gör den inre kretsen design Celeron bättre lämpad för bärbara datorer än AMD Athalon. Även om AMD gjort en version av Athalon avsedda för bärbara datorer, var Turion, den Athalon första hand avsett som en stationär processor.
Arkitektur
Den övergripande strukturen för två processorer är mycket olika. AMD Athalon är en fullfjädrad CPU som har en separat numerisk processor för att hjälpa till att snabba vetenskapliga beräkningar. Intel Celeron är dock en mycket mer avskalad processor. Celeron har inte detta numeriska processor. Även om de kan köra liknande program kommer Athalon har bättre prestanda med numeriskt intensiv beräkningar, som vetenskapliga och databasapplikationer.
Benchmarks
Dessa två processorfamiljer är mycket stora. Det finns många processorer i varje familj. Vissa processorer från Celeron-familjen kommer ut utföra några Athalon processorer. Vissa Athalons kan prestera bättre än vissa Celeron. Men i liknande klasser tenderar AMD har bättre prestanda, men kommer att använda mer makt och skapa mer värme. En Celeron 3,06 GHz har en rating på 365 Passmarks. AMD Athalong 3100 + har en rating på 485 Passmarks, vilket innebär att den kan utföra flera beräkningar i en viss tid.