Dator > hur man skriver ett shell script för att radera filer

  • hur man skriver ett shell script för att radera filer


  • Ta bort filer med hjälp av kommandoraden är en enkel uppgift med rätt argument . Men om du har många filer som ska raderas eller om du vill automatisera det , att skapa en egen shell script för att radera filer är enkelt och tar väldigt lite tid . Allt du behöver är grundläggande kunskaper om kommandoraden i Unix-miljö och din favorit texteditor för att skriva ett enkelt shell script för att radera filer

    Du behöver : .
    textredigerare
     


    1 .
    Öppna din kommandoradsgränssnitt och starta en textredigerare. Den vanligaste är VI, men om du har en favorit , som Emacs eller Nano , känn dig fri att använda den istället. Namn skriptet något beskrivande , till exempel " delete_script . "
    2
    Skriv ditt första raden . " # /bin /bash ! " , som ni kommer att använda bash för att tolka skriptet . För din andra raden , skriv en kommentar som talar om vad scriptet gör . För det här skriptet , använd kommentaren " # Tar bort filer. " Den " # " i början av raden talar om för tolken att detta är en kommentar .
    3 .
    Skriv raden att radera dina filer . Eftersom du använder detta skript för att ta bort några filer eller mappar , är det bäst att använda kommandot " rm-ri " . Den "-r " argument kommer att radera alla filer om du skickar en mapp till manus och den " -i " kommer att be dig bekräfta att du vill ta bort dina filer . Istället för att lägga särskild filnamn i skriptet , använd "$*", som kommer att ersätta den fil du skickar till den när du kör skriptet . Hela skriptet raden bör vara " rm-ri $*".

    4
    Lägg till en mer lina som bekräftar radering av filer . "echo " Ta bort filer $ * " " . Den " $ * " argument Echos något som skickas till skriptet från kommandoraden . Spara filen och avsluta textredigeraren .
    5 .
    Skapa behörigheter på ditt manus så du kan köra det . Skriv " chmod 755 your_script " . Se till att mappen skriptet ligger i är i din väg . Om den inte är , kan du bläddra till den mapp det är i att köra den.
    6 .
    köra skriptet att testa det. Skapa en testfil , helst i samma mapp som scriptet , kör sedan följande kommando: " . /delete_script testfile " . Om du använde " -i " argumentet kommer kommandoraden ber dig att bekräfta raderingen av filen . Om du också lagt till den sista raden " Ta bort filer "ska du se detta efter bekräftelse innan din kommandorad återgår till skalprompten . Du kan använda " ls "för att kontrollera att filen har tagits bort .
     

    9 0 1


Previous:nothing Next:fördelarna med Java 1.5





Relaterade artiklar


  • hur man skapar en startbild i Visual Basic 6
  • hur man kan felsöka ett VBS skript
  • hur man installerar perl på Windows XP
  • Vilka plikter för programmerare ?
  • Hur konvertera tal till text i Visual Basic
  • användning av komponenter hårdvara
  • hur man använder arrayer i Visual Basic
  • hur man lär sig programmering hemma
  • hur man beräknar avståndet mellan två punkter i java
  • hur man lär sig C # online