Dator > vad är hårdvara & mjukvara?

 • vad är hårdvara & mjukvara?


 • Hårdvara och programvara är enkla kategorier för den fysiska bitar av datorn och icke-fysiska program som körs på datorer. Tangentbord, processorer, bildskärmar och moderkort som benämns hårdvara. Operativsystem, ordbehandlare, webbläsare och andra program som används på en dator kallas programvara

  Basic Hardware Definitioner

  Varje. dator --- skrivbord, bärbar dator eller tablett --- har vissa hårdvara inbyggd i den. Datorer har alla ett moderkort, till exempel, som är ett kretskort till vilket RAM (Random Access Memory), CPU (Central Processing Unit), hårddisk och DVD-enheten är inkopplad.

  maskinvara och kringutrustning

  Hårdvara kommer också externt. Skrivare, bildläsare, PDA (som fäster till datorn för att synkronisera), mus, tangentbord, extern hårddisk och allt annat som ansluts till dator betraktas hårdvara.

  Operativsystem

  Programvara ofta används synonymt med " program "eller" ansökan. " Den mest grundläggande form av programvara är operativsystemet. Det är den första programvaran installerad på någon hårdvara, och om det är frånvarande, ingenting annat kommer att fungera. Det är ett program som gör det möjligt för andra program att fungera.

  De mest populära operativsystem är Microsoft Windowsm XP, Vista eller 7. Andra vanliga operativsystem är Apple /Macintosh OSX-system, Linux (som har många sorter) och olika system som gjorts speciellt för mindre enheter såsom smarta telefoner och handdatorer.

  Välkända programvara

  Programvara installeras ovanpå operativsystemet brukar falla in i flera kategorier. Ordbehandling, presentation, databas-och kalkylprogram brukar kategoriseras som "kontor" applikationer och kommer ofta som en svit eller en samling program som körs bra tillsammans. Foto manipulation eller tittar på programmen vanligtvis kategoriseras som "grafik" tillämpningar. Viss programvara används för ljud och video manipulation eller spelar. Detta är ofta finns i en "media" kategori. Webbläsare och andra program som används främst för något som har att göra med Internet eller "web" är ofta sitter ihop i en "web" eller "Internet" kategori.

  Idag är många av dessa program löper genom en webbläsare. De hämtas på nätet och behöver aldrig ladda ner. Dessa program kallas ofta för "web apps" eller "online apps" och ibland SaaS (Software as a Service). Vissa är gratis medan andra kräver en prenumeration

  sätta ihop allt

  Nyckeln till att förstå skillnaden mellan hårdvara och mjukvara är helt enkelt den fysiska aspekten av hårdvara och immateriella-ness av programvara. . Du kan inte röra webbläsare eller annan programvara. Den går innanför skärmen på din hårdvara. Du kan röra skärmen, vilket är hårdvara, men inte program. Software har ha rätt hårdvara som ska installeras. Maskinvarubehov mjukvara för att vara användbara.


Previous:hur man kopierar musik från en dator till ett PSP Next:hur man installerar Belkin Wireless hårdvara g-kort

Relaterade artiklar


 • hur man installerar en Vista-förberedda hårdvara uppgradering
 • hur man installerar Belkin Wireless hårdvara g-kort
 • hur man säkert tar bort hårddiskar från hårdvara
 • hur man byter hårdvara utan att installera om windows xp
 • hur du ansluter trådlöst tangentbord och mus hårdvara
 • hur man rengör PC-hårdvara
 • hur man identifierar hårdvaran på Toshiba Tecra S1
 • hur du aktiverar hårdvaran omkopplaren för ett trådlöst kort på Dell Latitude D410
 • hur man kopierar musik från en dator till ett PSP
 • Corsair minne grunderna